Sydfransk pumpapaj

Tarte au potiron, heter pajen på franska. Receptet kommer från södra Frankrike där det finns gott om gyllengula pumpor.

Du behöver

  • 1 st smördeg förpackning djupfryst i rullar
  • 1.5 dl sötmandel
  • 1.25 dl socker
  • apelsin rivet skal av 1/2
  • 225 g pumpa mosad
  • 1 krm kryddnejlikor malda
  • 1 krm muskot mald
  • 1 krm kanel mald
  • physalis eller kapkrusbär
  • 1 st ägg

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
physalis eller kapkrusbär

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8 bitar:

Gör så här

1
Skålla, skala och rosta mandeln. Finhacka den. Blanda samman mandelhacket med socker, rivet apelsinskal och kryddor.

2
Tillsätt mosad pumpa och ägg. Rör till en jämn smet. Skala physalisen och skär bären i bitar. Rör ner dem i smeten

3
Tina smördegen enligt förpackningens anvisningar. Kavla ut den ena rullen så att du kan klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Skär rent kanten.

4
Häll mandelsmeten i pajskalet. Kavla ut den andra degrullen och sporra eller skär ut remsor. Lägg dem som ett galler över mandelsmeten. Pensla med uppvispat ägg.

5
Grädda mitt i ugnen tills pajen har fin färg och fyllningen har stelnat, ca 30 minuter.

Scroll to Top