Adventskrans II

En härlig krans av karlsbaderdeg placerar vi på kaffebordet vid advent.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 krm salt
  • 3 msk socker
  • 2 st äggulor eller 1 helt ägg
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

200 g mandelmassa riven
50 g smör eller margarin
2 tsk kanel

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Det här behövs för 1 krans:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37 ° (fingervärme). Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, gulor eller hela ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.

2
Blanda fyllningen av mandelmassa, matfett och kanel.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och kavla ut den till en rektangulär platta, ca 30×50 cm. Bred på fyllningen jämnt. Rulla ihop från långsidan.

4
Lyft över rullen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en krans med skarven nedåt. Klipp jack och vik dem åt sidan. Låt kransen jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Kransen går bra att frysa.


Kommentar:
Kransen kan också fyllas med äppelmos eller en blandning av smör, socker och kanel.

Vill du ha saffran i degen, använd då 1 g från en påse. Stöt saffranet väl med lite av sockret och tillsätt det sedan i degspadet.

Scroll to Top