Stor skinka med många möjligheter

Med en rejäl skinka, räddar du många av julhelgens middagar. Koka, ugnsstek eller köp en färdiglagad skinka och griljera den själv. Variera sedan tillbehören med t ex en gräddig potatisgratäng, en saffransgul sallad eller en lök- och fänkålspaj. Du kan också lägga skinka i en frasig smördegslängd och bjuda som lunch eller liten kvällsrätt. Varför inte tjuvstarta julen med en skinksmörgås och en rejäl klick…

Du behöver

Griljerad julskinka

1 st äggula
0.5 msk farinsocker
1 tsk malen ingefära
3 msk senap
ströbröd

Ugn: 225°

Gör så här

1
Griljerad julskinka: Rör samman äggulan med farinsocker, ingefära och senap. Bred blandningen över den färdiglagade skinkan och strö över ströbröd. Griljera skinkan ca 10-15 minuter eller tills den har fin färg.

2
Kokt julskinka: Ta av plastpåsen men låt nätet sitta kvar. Skölj skinkan i kallt vatten. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen. Lägg skinkan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker skinkan. Tillsätt 8-10 kryddpepparkorn, 1 lagerblad, 1 lök i klyftor och låt skinkan koka upp. Sänk värmen och låt skinkan sjuda på svag värme under lock tills termometern visar 70°. Skinkan är då riktigt saftig, vid 75°, är skinkan väl kokt. Ta upp skinkan. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Ta bort nätet och skär loss svålen. Griljera.

3
Ugnsbakad skinka utan folie: Ugn: 125° Lägg skinkan i en långpanna och stick in stektermometern i den tjockaste biten. Stek som receptet ovan men utan folie.

4
Ugnsbakad skinka med folie: Ugn: 175° Ta bort plastpåsen från skinkan men låt nätet sitta kvar. Skölj skinkan i kallt vatten. Svep in skinkan i ett rejält ark aluminiumfolie och gör ett hål för termometern. Stick in termometern så att spetsen kommer mitt i skinkan. Lägg skinkan med svålsidan upp i en ugnssäker form. Baka skinkan på nedersta falsen tills termometern visar 70°. Då är skinkan riktigt saftig, vid 75° är skinkan väl tillagad. Ska du göra dopp så häll av skyn och kyl den. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Skär loss svålen. Griljera skinkan.

Scroll to Top