Filé Oskar med hemlagad béarnaisesås

Béarnaisesås hör till de verkligt festliga och läckra såserna. Såsen bjuds till stekt kött men också till kokt eller stekt fisk och kokta grönsaker. Béarnaise kan serveras varm, avsvalnad eller kall. Här får du lära dig hur man gör såsen och serverar den till en filé Oskar.

Du behöver

  • 150 g smör
  • 5 st vitpepparkorn krossade
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1.5 tsk dragon torkad
  • 2 msk schalottenlök finhackad
  • 1 st persiljekvist
  • 2 msk vatten
  • 3 st äggulor
  • 1 krm salt
  • dragon lite

Filé Oskar:

4 skiva innanlår ca 500 g
2 msk smör eller margarin
salt
vitpeppar

Tillbehör:

bearnaisesås
hummer eller kräftkött
sparris varm kokt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smält fettet och låt det svalna.

2
Koka peppar, vinäger, dragon, lök och persilja i en liten kastrull några minuter tills nästan all vätska har kokat bort. Häll i 2 msk vatten, rör om och sila vätskan i en skål.

3
Ställ skålen i vattenbad över sjudande vatten (ej kokande). Vispa ner gulorna och sjud under vispning tills gulorna har tjocknat. Ta skålen från värmen.

4
Tillsätt smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket fin stråle. Smaka av med lite salt och smulad dragon

5
Filé Oskar: Stek köttet i varm panna, ca 2 minuter på var sida. Lägg upp det på varma tallrikar och lägg på tillbehören. Ringla över lite av såsen, servera resten bredvid.


Kommentar:
Om såsen börjar “skära” sig, tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

Scroll to Top