Hemlagad hollandaisesås

Att göra sin egen hollandaisesås är inte så svårt. Följ bara vårt recept och du får en ljuvlig sås. Vill du ha såsen ännu lyxigare rör du ner en deciliter vispad grädde. Då heter den Sauce Mousseline. Du kan också smaksätta såsen med lite senap. Bjud såsen till kokt fisk, kokta grönsaker eller äggrätter.

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 st äggulor
  • 3 msk vin torrt vitt
  • citronsaft ca 1 msk pressad
  • salt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smält matfettet och låt det svalna.

2
Vispa samman äggulor och vin i en liten kastrull (ej aluminium). Tag en större kastrull och häll i vatten. Låt det sjuda upp. Ställ den lilla kastrullen i den stora.

3
Sjud äggulorna under kraftig vispning tills de tjocknar. Vattnet får inte koka, bara sjuda.

4
Tag kastrullen från värmen och tillsätt det avsvalnade matfettet i en fin stråle under fortsatt kraftig vispning. Smaka av med pressad citronsaft och eventuellt lite salt.


Kommentar:
Om såsen vill skära sig så tillsätt en eller ett par istärningar under kraftig vispning tills såsen blir tjock och krämig igen. Såsen kan hållas varm en liten stund om kastrullen får stå i varmt vatten, men inte över 60°, då kan såsen skära sig.

Scroll to Top