Lasagne med svamp och broccoli

En jättegod vegetarisk lasagne som jag gärna bjuder knaperstekt bacon till.

Du behöver

  • 400 g champinjoner färska
  • 2 st gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl crème fraîche
  • salt soja
  • 12 st lasagneplattor

Ostsås:

250 g broccolibuketter
7 dl mjölk
0.75 dl vetemjöl
0.5 st kesella burk
4 dl riven ost
salt och peppar

Ugn: 225°

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Ansa svampen och skiva den. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in. Tillsätt lite mera matfett och fräs ytterligare några minuter.

2
Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk och creme fraiche i omgångar. Låt stuvningen puttra samman några minuter. Smaka av med salt och soja.

3
Koka broccolin enligt förpackningens anvisningar. Låt den rinna av. Hacka den grovt.

4
Vispa ut mjölet till ostsåsen i 1 dl mjölk till en klimpfri redning. Koka upp resten av mjölken och vispa ner redningen. Låt såsen koka ca 3 minuter under omrörning. Vispa ner kesella och det mesta av den rivna osten. Smaka av. Rör ner broccolin.

5
Lägg lite ostsås i botten på en smord eldfast form. Varva lasagneplattor med svampstuvning och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resterande riven ost.

6
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills osten har fin färg.

7
Bjud en sallad till och eventuellt knaperstekt bacon.


Kommentar:
Jag har utgått från “normalstora” torkade lasagneplattor som inte behöver förkokas. Använder du annan typ av lasagneplattor, t ex färska, kan du behöva fler eller färre plattor, beroende på hur stora de är.

Scroll to Top