Du behöver
- 400 g champinjoner färska
- 2 st gula lökar
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl crème fraîche
- salt soja
- 12 st lasagneplattor
Ostsås:
250 g broccolibuketter
7 dl mjölk
0.75 dl vetemjöl
0.5 st kesella burk
4 dl riven ost
salt och peppar
Ugn: 225°
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Ansa svampen och skiva den. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in. Tillsätt lite mera matfett och fräs ytterligare några minuter.
2
Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk och creme fraiche i omgångar. Låt stuvningen puttra samman några minuter. Smaka av med salt och soja.
3
Koka broccolin enligt förpackningens anvisningar. Låt den rinna av. Hacka den grovt.
4
Vispa ut mjölet till ostsåsen i 1 dl mjölk till en klimpfri redning. Koka upp resten av mjölken och vispa ner redningen. Låt såsen koka ca 3 minuter under omrörning. Vispa ner kesella och det mesta av den rivna osten. Smaka av. Rör ner broccolin.
5
Lägg lite ostsås i botten på en smord eldfast form. Varva lasagneplattor med svampstuvning och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resterande riven ost.
6
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills osten har fin färg.
7
Bjud en sallad till och eventuellt knaperstekt bacon.
Jag har utgått från “normalstora” torkade lasagneplattor som inte behöver förkokas. Använder du annan typ av lasagneplattor, t ex färska, kan du behöva fler eller färre plattor, beroende på hur stora de är.