Italienskt russin- och valnötsbröd

Baka gärna bröden i en form, då blir de runda och fina. Längst fram på bilden ser du små rågfranska. På fatet ligger italienskt russin- och valnötsbröd och i bakgrunden olivbröd.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 0.75 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk anis stött
  • 1.5 dl russin
  • 75 g valnötskärnor grovhackade
  • 5 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 7-8 dl Special

Pensling och garnering:

olivolja
vetemjöl

Ugn: 250-200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt olivolja, salt, anis, russin, valnötter, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Tillsätt mera mjöl om degen känns kladdig. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma runda släta bröd. Lägg dem i smorda formar, gärna med löstagbar kant. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Pensla bröden med olivolja. Strö över lite vetemjöl.

5
Ställ in bröden i nedre delen av 250° varm ugn 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare ca 30?35 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

6
Låt bröden vila någon minut. Stjälp sedan upp dem och låt dem kallna på galler under duk.

7
Brödet går att frysa.

Scroll to Top