Farmors goda kardemummakaka

En lättbakad mjuk kaka, som också kallas för "Kristidskaka". Namnet tror jag beror på att ingredienserna är billiga med endast lite fett, 1 ägg och mjölk. Men god blir den! På bilden Lyxiga bullar med kanelgrop och Farmors goda kardemummakaka.

Du behöver

  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemumma finstött
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 2 dl mjölk

Garnering:

pärlsocker

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda de torra ingredienserna. Finfördela fettet i mjölblandningen med fingrarna eller en gaffel.

2
Tillsätt ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop allt till en smet.

3
Bred ut smeten på bakpapper till en ca 20 cm kaka. Släta till ytan, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.


Kommentar:
Man kan göra kardemummakakan festligare genom att strö på hackad mandel. Kakan går bra att frysa.

Scroll to Top