Italiensk bärtrifle I

En läcker dessert efter en god middag sitter som "pricken över i". Den här läckra desserten fick jag inspiration till på en italiensk restaurang och tyckte den var fantastisk. Självklart kan du använda andra bär än hallon och björnbär.

Du behöver

  • 5 st sockerkaksskivor
  • 3 msk sherry eller saft
  • 1 l bär färska eller frysta

Vaniljsås:

3 st äggulor
3 dl kaffegrädde
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

Maräng:

3 st äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smula sönder sockerkakan och lägg i en ugnssäker form. Droppa över sherry eller någon saft.

2
Blanda äggulor, kaffegrädde och socker i en kastrull. Sjud upp såsen under vispning. Låt den inte koka. Låt såsen kallna, rör i den då och då. Smaksätt med vaniljsocker.

3
Lägg bären på sockerkakan och häll över vaniljsåsen.

4
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner hälften av sockret och vänd ner resten försiktigt. Bred smeten över formen. Gratinera ca 4-5 minuter i ugnen. Servera desserten varm eller kall.


Kommentar:
För att få äggvitan att bli till hårt skum så måste skål och visp vara absolut rena och torra. Inget av gulan får heller följa med. Du kan också använda dig av färdig vaniljsås som finns att köpa. Beräkna då ca 3 dl.

Scroll to Top