Färspaj med tomatsalsa

Pajer med färs älskas av stora och små. Tomatsalsa gör den här pajen extra festlig.

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

500 g blandfärs
140 g tärnat bacon
1 st gul lök
2 st röda paprikor
2 msk balsamvinäger
2 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm peppar
1.5 dl vatten
1 st tomat burk creme Bonjour Cuisine med och medelhavsörter
2 st ägg
1.5 dl mjölk
2 dl riven ost

Tomatsalsa:

11 st cocktailtomater
0.5 kruka basilika
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
salt

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjölsorterna med salt. Finfördela matfettet i det till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt en remsa av aluminiumfolie runt kanten. Låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter.

3
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Tag bort folien.

4
Skala och tärna löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen, paprika och bacon. Bryn allt jämnt smuligt.

5
Tillsätt salt, peppar, basilika, balsamvinäger och vatten. Låt allt puttra tills det mesta av vätskan har kokat in, ca 10 minuter.

6
Vispa samman äggen med creme Bonjour Cuisine och mjölk.

7
Fördela färsen i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö till sist riven ost ovanpå.

8
Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.

9
Skär tomaterna i fjärdedelar och blanda samman dem med hackad basilika, olivolja, balsamvinäger och salt. Toppa pajen med tomatsalsan.

Scroll to Top