Köttfärspaj för många

Köttfärspajen är en perfekt bjudrätt som du kan göra i förväg.Det här är en riktigt matig paj att äta varm eller kall med en god sallad. Den är lätt att förbereda vilket är praktiskt när du samlar många vänner till en trevlig fest.

Du behöver

Pajdeg:

6 dl vetemjöl
250 g smör eller margarin
4.5 msk kallt vatten

Fyllning:

800 g köttfärs
2.5 msk smör eller margarin
2 st gul lök
400 g champinjoner skivade
1.5 st paprika
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
6 st ägg
6 dl mjölk eller gräddmjölk
ost ca 4 dl riven

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 10 – 12 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt en stund. Kavla eller tryck ut degen i en långpanna.

2
Bryn färsen i fett under omrörning tills den är smulig. Bryn lök och svamp och blanda med färsen. Salta och peppra.

3
Strimla paprikan och lägg den tillsammans med köttfärsblandningen och osten i formen.

4
Vispa samman ägg och mjölk. Häll detta över fyllningen. Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Bjud gärna pajen med en grönsallad.


Kommentar:
Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Vill du göra pajen vegetarisk, kan du byta ut köttfärsen mot ca 500 g lätt kokt broccoli.

Scroll to Top