Du behöver
- 2 l nässlor färska späda
- 1 tsk salt
- 1 st purjolök
- 2 msk smör eller margarin
- 2 msk vetemjöl
- 12 dl grönsaksbuljong
- salt och peppar
Tillbehör:
crème fraîche
räkor
gräslök
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Rensa nässlorna, tag bort de grova stjälkarna och skölj nässlorna väl i rikligt med kallt vatten. Koka upp vatten och salt. Lägg i nässlorna och förväll dem ca 8-10 minuter.
2
Sila av spadet men spara gärna en del att ersätta buljongen med. Låt nässlorna rinna av väl. Hacka dem fint eller finfördela dem i en mixer eller matberedare.
3
Ansa och finhacka purjolöken. Fräs den mjuk och glansig, utan att den får färg, i matfettet. Strö över mjöl och späd med nässelsky och buljong. Låt det koka samman några minuter.
4
Tillsätt nässlorna och smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med kall creme fraiche, skalade räkor och hackad gräslök.