Du behöver
- 1 st matjessillfiléer
- 3 st gelatinblad
- 500 g potatis kokt kall
- 6 st marinerade soltorkade tomater
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 dl basilika hackad
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- salt
- 1.5 krm sambal oelek
Garnering:
1 st ägg hårdkokt
0.5 st rödlök finhackad
färska örter
Det här behövs för ca 8 port:
Gör så här
1
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
2
Tärna den skalade potaisen. Låt sillen rinna av, men spara spadet. Hacka sill och tomater.
3
Blanda samman creme fraichen med sill, tomater, hackad basilika och pressad vitlök. Rör till sist ner potatisen. Smaka av med salt, sambal oelek och sillspad.
4
Krama vätskan ut gelatinbladen och smält dem på svag värme tillsamammans med 1 msk vatten. Låt det svalna lite. Rör sedan ner det i sillröran
5
Lägg sillröran i en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Jämna till ytan. Ställ formen att stelna minst 3 timmar i kylen.
6
Ta bort kanten och ställ tårtan på ett uppläggningsfat. Strö över hackat ägg, hackad rödlök och färska örter.