Små laxpajer

De här kan även serveras som entrérätt. Om du inte har små pajformar kan du göra en stor paj i en vanlig form.

Du behöver

Grunddeg till paj

125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2.5 msk kallt vatten

Det här behövs för 6 småpajer:

1 st sats pajdeg
200 g bladspenat lättstuvad
150 g laxfilé rökt
1 st purjolök
2 st ägg
1 dl crème fraîche
1 dl mjölk
150 g ost i små tärningar

Garnering:

laxfilé ca 50 g rökt
citronskivor
dillvippor

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila, cirka 30 minuter.

2
Gör så här Laxpaj: Tryck ut pajdegen i 6 pajformar som är cirka 12 cm i diameter. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i cirka 30 minuter.

3
Tina spenaten. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Strimla laxen. Skär osten i små tärningar.

4
Fördela spenaten i pajformarna. Strö över purjolök och lax. Fördela osttärningarna ovanpå.

5
Vispa samman äggen med crème fraiche och mjölk. Häll det över pajerna och grädda dem mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills de har fin färg och äggstanningen har stannat.

6
Skär laxfilén i remsor och gör 6 laxrosor. Garnera pajerna med laxrosor, citronskivor och dill.

Scroll to Top