Svamp- och skinkpaj

Till den här pajen används förvälld blandsvamp.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • vatten ca 2 msk kallt

Fyllning:

1 st lök stor gul
150 g skinka rökt
svamp 3 dl, förvälld och blandad
2 tsk soja
1 tsk dragon
salt och peppar
3 st ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tag fram degen och tryck ut den i en pajform. Klä kanten med aluminiumfolie och nagga bottnen. Låt formen stå kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort folien.

4
Skala och hacka löken. Tärna skinkan.

5
Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt svampen och skinkan. Låt allt fräsa tills vätskan har kokat in. Tillsätt soja och smaka av med salt, peppar och dragon.

6
Lägg svampröran i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa samman ägg och mjölk. Häll det över fyllningen.

7
Grädda pajen mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills ytan har fin färg och äggstanningen har “stannat” Garnera eventuellt pajen med skinkrosor och någon grön örtkvist. Bjud en sallad till.


Kommentar:
Så här förväller du svamp: Ansa svampen och lägg den i en kastrull. Strö på 2 tsk salt till 3 liter svamp. Ingen vätska behövs eftersom svampen innehåller så mycket vatten. Koka svampen ca 5 minuter under lock. Låt sedan svampen koka utan lock tills nästan all vätska har förångats.

Scroll to Top