Fjärilskotlett med sherrysås

En festrätt som går bra att förbereda. Laxen serveras på grönsaksbädd.

Du behöver

  • 4 st laxfilé fjärilsstyckade, á 150 g
  • 1 tsk salt
  • peppar

Grönsaksbädd:

1 st paprika gul
1 st fänkål liten
1 st purjolök
1 bitar rotselleri ca 50 g
salt och peppar

Garnering:

16 st räkor
4 tsk stenbitsrom eller löjrom
färsk timjan

Sherrysås:

1 dl sherry halvsöt
1 st fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl crème fraîche
hackad dill

Ugn: 225°

Detta behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och strimla purjolök och fänkål. Skala och strimla rotsellerin. Fräs grönsakerna i lite matfett tills de mjuknar utan att få färg. Krydda med salt och peppar.

2
Lägg grönsakerna i en smord eldfast form. Krydda laxfjärilarna med salt och peppar. Lägg dem ovanpå grönsakerna. Stek dem mitt i ugnen ca 6-10 minuter, beroende på laxskivornas tjocklek.

3
Koka upp vinet till såsen tillsammans med buljong och vatten. Låt det koka samman till cirka hälften. Tillsätt creme fraichen och låt såsen koka i ytterligare några minuter. Smaka av och rör ner finhackad dill.

4
Skala räkorna och värm dem försiktigt i 1 msk smör och 2 msk vatten, de får inte koka. Garnera laxfjärilarna med räkor, rom och timjan. Bjud fisken tillsammans med sås och kokt potatis.

Scroll to Top