Björnbärspaj

Björnbären kan bytas ut mot frukt eler andra bär.

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl sirap vit
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

2 st äggvitor
1 dl florsocker
1 dl mandel hackad
0.5 l björnbär

Tillbehör:

2 dl crème fraîche
0.5 dl florsocker
1 st citron rivet skal och saft av

Ugn: 175°

Det här behövs för 6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt äggula, sirap och vaniljsocker. Arbeta raskt ihop till en deg. Klä en pajform, ca 22 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen och låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter.

2
Sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.

3
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsocker och vispa ytterligare några minuter så att det blir nytt fast skum. Vänd försiktigt ner mandelhack och bär i äggvitesmeten.

4
Fördela smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills marängen har fått lite färg.

5
Vispa samman creme fraich med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft. Servera pajen ljummen tillsammans med creme fraichen.

Scroll to Top