Du behöver
- 75 g smör eller margarin
- 2.5 dl vetemjöl
- 1 st äggula
- 0.5 dl sirap vit
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 st äggvitor
1 dl florsocker
1 dl mandel hackad
0.5 l björnbär
Tillbehör:
2 dl crème fraîche
0.5 dl florsocker
1 st citron rivet skal och saft av
Ugn: 175°
Det här behövs för 6 port:
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt äggula, sirap och vaniljsocker. Arbeta raskt ihop till en deg. Klä en pajform, ca 22 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen och låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter.
2
Sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.
3
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsocker och vispa ytterligare några minuter så att det blir nytt fast skum. Vänd försiktigt ner mandelhack och bär i äggvitesmeten.
4
Fördela smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills marängen har fått lite färg.
5
Vispa samman creme fraich med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft. Servera pajen ljummen tillsammans med creme fraichen.