Paté med calvados

Lättlagad paté med calvados. Den serveras tillsammans med Rödbetstzatziki eller Endiveblad med lingoncumberlandsås. Det är en smaklig uppstickare på julbordet.

Du behöver

  • 500 g ungnötslever
  • 3 st schalottenlökar
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 300 g fläskfärs
  • 140 g bacontärningar
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus sirap
  • 1.5 dl mellangrädde
  • 2 msk calvados eller konjak
  • 2 msk kalvfond
  • 2 krm sambal oelek
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald

Ugn: 175º

Garnering:

persilja

Det här behövs till en 1 1/2 liters form:

Gör så här

1
Smörj en ugnssäker form som rymmer ca 1 1/2 liter.

2
Skölj och skär levern i bitar. Skala lök och vitlök. Finfördela lök, vitlök och lever i en matberedare.

3
Tillsätt fläskfärs, ägg, mjöl, sirap, grädde, calvados, kalvfond, sambal oelek, salt och peppar. Blanda väl. Rör ner bacontärningarna.

4
Häll smeten i formen. Täck över med lock eller folie. Grädda patén i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad, ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 70 grader.

5
Låt pastejen kallna i formen. Dekorera med persilja. Servera med endiveblad med rödbetstzatziki eller lingoncumberlandsås.


Kommentar:
Patén kan också gräddas i flera mindre formar. Tiden i ugnen blir då kortare, men innertemperaturen ska vara 70 grader.
Att frysa patén går bra, men den kan då bli något grynig i konsistensen. Det är bättre att frysa in den ogräddade smeten i fryspåsar. Tina därefter smeten, stjälp upp den i en smord form och grädda som ovan.

Scroll to Top