Du behöver
- 500 g ungnötslever
- 3 st schalottenlökar
- 1.5 st vitlöksklyftor
- 300 g fläskfärs
- 140 g bacontärningar
- 2 st ägg
- 0.5 dl vetemjöl
- 2 msk ljus sirap
- 1.5 dl mellangrädde
- 2 msk calvados eller konjak
- 2 msk kalvfond
- 2 krm sambal oelek
- 1.5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymald
Ugn: 175º
Garnering:
persilja
Det här behövs till en 1 1/2 liters form:
Gör så här
1
Smörj en ugnssäker form som rymmer ca 1 1/2 liter.
2
Skölj och skär levern i bitar. Skala lök och vitlök. Finfördela lök, vitlök och lever i en matberedare.
3
Tillsätt fläskfärs, ägg, mjöl, sirap, grädde, calvados, kalvfond, sambal oelek, salt och peppar. Blanda väl. Rör ner bacontärningarna.
4
Häll smeten i formen. Täck över med lock eller folie. Grädda patén i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad, ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 70 grader.
5
Låt pastejen kallna i formen. Dekorera med persilja. Servera med endiveblad med rödbetstzatziki eller lingoncumberlandsås.
Patén kan också gräddas i flera mindre formar. Tiden i ugnen blir då kortare, men innertemperaturen ska vara 70 grader.
Att frysa patén går bra, men den kan då bli något grynig i konsistensen. Det är bättre att frysa in den ogräddade smeten i fryspåsar. Tina därefter smeten, stjälp upp den i en smord form och grädda som ovan.