Äppelpaj

Pepparkakskrydda ger lagom julsmak åt den läckra pajen. Servera vaniljfluff till.

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 dl florsocker
  • vatten ca 3 msk kallt

Fyllning:

3.5 st äpplen
citron riveet skal av 1/2
1 tsk potatismjöl
2 msk socker
200 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 tsk pepparkakskrydda

Ugn: 200°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl, bakpulver och florsocker. Tillsätt matfettet och arbeta samman ingredienserna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och ställ pajskalet kallt ca 30 minuter.

3
Förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter mitt i ugnen.

4
Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tunna skivor. Lägg dem i det förgräddade pajskalet tillsammans med rivet citronskal. Blanda samman potatismjölet med socker och strö det över äpplen.

5
Arbeta samman mandelmassan med matfett, mjöl och peppparkakskrydda. Klicka degen över äpplena. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Gör du pajen i förväg så ljumma den lätt innan den ska serveras. Strö eventuellt över lite styckfrysta lingon. Servera vaniljfluff till.

Scroll to Top