Mandelpaj med stjärntak

En stjärngnistrande vinterpaj med en smula av sommarens minnen.

Du behöver

  • 250 g mandelmassa
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margrain

Fyllning:

400 g bär blåbär, björnbär
1.5 msk potatismjöl
0.5 msk vaniljsocker
0.75 dl socker

Tillbehör:

2 dl vispgrädde
0.5 st saffran kuvert
vaniljglass eller
florsocker

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Riv mandelmassan grovt och blanda samman den med mjölet. Tillsätt matfettet i bitar och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga och vila i kylen, ca 30 minuter.

2
Tryck ut ca 2/3 av degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt om kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta bort folien.

3
Låt bären tina och häll bort vätskan. Blanda samman potatismjölet med vaniljsocker och strösocker. Blanda bären med sockerblandningen och fördela i det förgräddade pajskalet.

4
Kavla ut resterande deg på lätt mjölat bakbord. Ta ut stjärnor med ett pepparkaksmått. Lägg dem ovanpå bären. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

5
Vispa grädden och rör ner saffranet mot slutet av vispningen.

6
Sikta lite florsocker över stjärnorna strax innan pajen ska serveras.

7
Bjud pajen ljummen med grädden eller mjukrörd vaniljglass.

Scroll to Top