Tournedos och mandelpuckar med madeirasås

Du behöver 400 g oxfilé ca 3 cm tjocka skivor 0.5 tsk salt 1 krm svartpeppar nymald 1 msk smör 2 skiva ankleverpastej eller annan...

Du behöver

  • 400 g oxfilé ca 3 cm tjocka skivor
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk smör
  • 2 skiva ankleverpastej eller annan fågelpastej
  • 2 st svarta oliver hackade

Madeirasås:

2 dl steksky eller köttbuljong

1.5 tsk arrowrot
2 msk madeira
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk smör

Mandelpuckar:

5 st potatis fasta

1 msk smör, smält

0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar nymald
2 msk mandel skållad och flisad

Servera med:

125 g haricots verts
0.25 st röd paprika i små tärningar

Ugn: 225º och 100º

Garnering:

minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 2 port:

Gör så här

1
Skala potatisarna och skär dem plana på längden. Ta ut runda puckar med en utstickare (mått) eller skär ut kvadrater.

2
Pensla puckarna med smör, salta och peppra. Lägg den i en ugnssäker form och stek i ugnen vid 225°, ca 20 minuter. Strö över mandelflisorna de sista 5 minuterna.

3
Rumstemperera köttet och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra.

4
Bryn köttet i smör på båda sidor i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Så långt kan du förbereda.

5
Blanda samman alla ingredienser till såsen, utom smöret. Koka upp under omrörning. Smaka av. Värm såsen och vispa ner smöret strax före serveringen.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top