Bärtårta

Låt tårtan bli en läcker avslutning på middagen tillsammans med en kopp gott kaffe.

Du behöver

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten

Fyllning:

4 msk hallonsylt
2 dl kaffegrädde
2 st äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Garnering:

400 g mandelmassa
äggvitor ca 2
1 st mandelspån
bär färska
gelé
1 dl gelésocker multi
1.5 dl hallonsaft utspädd

Det här behövs för ca 14 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt det heta vattnet och rör om.

2
Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.

3
Gör under tiden fyllningen. Lägg alla ingredienserna utom vaniljsocker och hallonsylt i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Tag kastrullen från värmen och smaksätt krämen med vaniljsocker. Låt den kallna.

4
Dela kakan i 2 bottnar. Bred hallonsylten över den ena bottnen och fördela vaniljkrämen ovanpå. Täck med den andra bottnen och låt tårtan stå en stund.

5
Riv mandelmassan och arbeta den smidig tillsammans med äggvita. Bred ca 2/3 av mandelmassan över och runtom hela tårtan. Spritsa resten som en rand runtom tårtan. Tryck fast mandelspånen på tårtkanten.

6
Grädda kakan på nytt mitt i 225° varm ugn.

7
Rensa bären och lägg dem över tårtan Blanda gelésocker multi och saft i en kastrull. Låt det koka 1/2-1 minut. Låt det svalna något. Skeda gelén över bären.

8
Förvara tårtan kallt tills den ska serveras.

Scroll to Top