Exotisk cheesecake

Efter en lättare måltid, som dessert eller som kaka till kaffet, passar den här ljuvligt goda cheescaken med fruktgelé.

Du behöver

  • 200 g digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning:

2 dl crème fraîche
5 dl färskost t ex kesella
0.5 dl exotisk juice koncentrat
0.5 dl fruktsocker
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 krm salt

Gelé:

6 st passionsfrukt
2 msk exotisk juice koncentrat
2 dl gelésocker multi eller 3 blötlagda gelatinblad och 1 dl strösocker

Ugn: 150º

Det här behövs till 10 bitar:

Gör så här

1
Mixa digestivekexen i matberedaren med kniven monterad. Smält smöret och tillsätt det genom matarröret under gång. Kläm fast bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Klipp bort papper runt ytterkanten. Fördela smulorna i formen och tryck ihop dem till en kaka. Grädda i ugnen, ca 10 minuter.

2
Vispa samman crème fraiche med kesella, exotisk juice, fruktsocker, vaniljsocker, ägg och salt i en bunke. Bred blandningen över kakbotten. Sätt in formen i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter, tills fyllningen stelnar. Ta ut kakan och låt den kallna helt.

3
Dela passionsfrukterna, skrapa ur fruktkärnorna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt juice och gelésocker Multi eller blötlagda gelatinblad och socker. Koka upp och låt koka 30 sekunder under omrörning. Häll upp massan i en skål och låt den svalna tills gelén blir trögflytande.

4
Bred gelén över kakan med en sked. Ställ kakan kallt så att gelén stelnar. Servera kakan som dessert eller som gott bakverk till kaffet.

Scroll to Top