14 portioner
Du behöver
- 2 ½–3 kg lax varmrökt
- ca 10-14 kokta ägg
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad gräslök
Ishavsaioli
3 msk dijonsenap
1 1/2 tsk pressad citronsaft
3 dl majsolja
1 kruka basilika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
250 g kesella
100 g ishavsrom
salt, peppar
Pepparrotssås
4 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
ca 2 dl hackad dill
3-4 msk riven pepparrot
1/2-1 grön slanggurka
salt, peppar
Garnering:
jordgubbar
kiwi
stjärnfrukt
kaviar röd eller svart
Gör så här
Ishavsaioli: Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka 3 minuter. Tag upp dem och spola dem i kallt vatten. Knäck äggen och gröp ur dem i en skål. Tillsätt senap och citronsaft. Tillsätt oljan långsamt i en fin stråle under kraftig vispning med en elvisp. Strimla basilikan. Skala och finhacka lök och vitlök. Rör ner basilika, löksorterna, kesella och ishavsrom. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå kallt några timmar.
Pepperrotssås: Skala och strimla gurkan fint. Strö över lite salt och låt det ligga en stund och safta sig. Rör samman majonnäsen med gräddfilen till en slät sås. Tillsätt hackad dill och riven pepparrot. Krama vätskan ur gurkan och rör ner den i såsen. Vispa grädden till skum och rör till sist ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite mera pepparrot. Låt såsen stå kallt några timmar.