Du behöver
- 5 dl vatten eller mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk honung
- vetemjöl ca 14 dl
Fyllning:
3 msk smör eller margarin
200 g fetaost smulad
1 msk oregano
12.5 st oliver grovhackade svarta urkärnade
Pensling:
vatten
salt grovt
Ugn: 250/200°
Det här behövs för 2 bröd:
Gör så här
1
Värm vätskan till ca 37° och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
2
Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en cirka 1 cm tunn kaka. Bred på smör och strö över ost, oregano och oliver.
4
Rulla ihop degkakan, vrid om rullen några varv och forma den till runda kransar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter.
5
Pensla med vatten, strö på salt och grädda i nedre delen av ugnen i 250° ca 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda färdigt ca 25 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.