Grekiskt olivbröd med fetaost

Vill du variera fyllningen i detta fantastiskt goda bröd kan du ta soltorkade marinerade tomater eller vitlöksmarinerad paprika i stället för oliver.

Du behöver

  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • vetemjöl ca 14 dl

Fyllning:

3 msk smör eller margarin
200 g fetaost smulad
1 msk oregano
12.5 st oliver grovhackade svarta urkärnade

Pensling:

vatten
salt grovt

Ugn: 250/200°

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Värm vätskan till ca 37° och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en cirka 1 cm tunn kaka. Bred på smör och strö över ost, oregano och oliver.

4
Rulla ihop degkakan, vrid om rullen några varv och forma den till runda kransar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter.

5
Pensla med vatten, strö på salt och grädda i nedre delen av ugnen i 250° ca 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda färdigt ca 25 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.

Scroll to Top