Klassisk toscakaka

Toscakakan är en klassisk kaka som lär ha fått sitt namn efter Puccinis berömda opera. Här får du lära dig hur du bakar kakan som pryder sin plats på vilket kaffebord som helst!

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl vatten

Glasyr:

50 g smör eller margarin
62.5 g sötmandel flagad eller hackad
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör kraftigt.

2
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt först vattnet till smeten och sedan mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 l, gärna med löstagbar kant. Grädda nederst i ugnen i ca 30 minuter.

3
Smält fettet till glasyren och rör ner mandel, socker, mjöl och mjölk. Värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna, inte längre.

4
Ta ut kakan, efter 30 minuter, och bred över glasyren. Grädda färdigt i ca 15 minuter. Ta kakan ur formen och låt den kallna under formen.

Scroll to Top