Västkustpaté

Västkustpatén är en lättgjord fiskpaté. Passar lika bra till entrérätt som på buffébordet. Här är tre såser som passar till denna rätt: Dipsås med valnötter, Dipsås med fransk senap och Dipsås med pesto.

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • 300 g räkor med skal
  • 150 g laxfilé rökt
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk rosépeppar krossad
  • 2 msk hummerfond koncentrerad
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 3 st ägg

Garnering:

citronskivor
2 st laxfilé tunna skivor rökt
dill

Ugn: 175º

Det här behövs för ca 15 skivor:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare. Skala räkorna och lägg cirka hälften i matberedaren. Skär laxfilén i mindre bitar och lägg ner i matberedaren. Kör allt så det finfördelas någon minut.

2
Tillsätt crème fraiche och äggen, ett i taget, under omrörning. Smaksätt med salt, krossad rosépeppar, hummerfond och hackad dill.

3
Häll smeten i en smord avlång som rymmer ca 1 1/2 liter. Stick ner resterande räkor i smeten.

4
Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Låt patén vila lite innan den stjälps upp. Garnera med laxrosor, citronskivor och dill. Patén är god både varm och kall.

Scroll to Top