Lyxigt läcker plommonpaj

Russin, mandelmassa, smör och likör ingår i fyllningen till den här läckra dessertpajen. Och så plommon förstås. Kan det bli annat än gott?

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör
0.5 dl strösocker

Fyllning:

10 st plommon
1 dl russin
300 g mandelmassa
100 g smör rumstempererat
3 st ägg
2 msk mandellikör
2.5 msk vetemjöl

Garnering:

50 g mandelspån
färsk mynta

Servera med:

3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör

Ugn: 200º

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Lägg vetemjöl, smör och strösocker i beredningsskålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills det bildas en boll av degen. Ta upp bollen och forma den till en tjock kaka och lägg den i en plastpåse. Förvara den i kylen 1 timme.

2
Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen, ca 10 minuter.

3
Skölj och dela plommonen och kärna ur dem. Lättast går det om du skär på mitten av plommonet över kärnan. Vrid därefter halvorna åt var sitt håll. Mixa mandelmassan med smör, ägg, mandellikör och vetemjöl till en jämn smet. Bred ut mandelsmeten i pajskalet.

4
Strö russinen över mandelfyllningen. Tryck ner plommonhalvorna i smeten (sockra över plommonen om de är syrliga) och strö mandelspånen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter tills pajen får färg och fyllningen har stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Vispa grädden, smaksätt den med mandellikör och bjud den till pajen. Dekorera med färsk mynta.

Scroll to Top