Tomat- och fetaostfylld lammstek

Serveras med läcker lök- och kantarellwok.

Du behöver

  • 1.5 kg lammstek benfri
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar nymald
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 1 msk färsk rosmarin finhackade barr

Fyllning:

100 g fetaost
10 st tomater hackade
2 st vitlöksklyftor hackade

Lök- och kantarellwok:

500 g steklök förvällda och skalade
250 g kantareller
2 msk smör

Sås:

sky skummad
5 dl kalvbuljong av fond på flaska
4 msk maizena ljus redning
salt och peppar

Tillbehör:

haricots verts kokta

Det här behövs till 6-8 port:

Gör så här

1
Torka av köttet med hushållspapper. Skär steken plattare och krydda med salt, peppar, hälften av citronskalet och rosmarinen.

2
Lägg på fyllningen med smulad fetaost, soltorkad tomat och vitlök. Rulla samman steken och bind ihop den med bindgarn. Gnid in resten av citronskalet och rosmarinen.

3
Lägg steken i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är ca 75º, då är steken genomstekt. Vill du ha rosa stek, avsluta stekningen tidigare vid ca 65-70º.

4
Låt steken vila i minst 15 minuter innan den skärs upp i skivor. Ta bort bindgarnet först.

5
Sila skyn, skumma av fettet och blanda skyn med buljong och ljus redning i en kastrull. Låt såsen koka 3 minuter. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.

6
Fräs kantareller och smålök i en stekpanna i smör tills de får fin färg. Servera woken till steken tillsammans med sås, kokt eller ugnsstekt potatis och kokta haricots verts. Dekorera steken med färska rosmarinbarr.

Scroll to Top