Hönökakaka

Denna typ av bröd är en specialitet för Bohuslän och Hönökakan bakas än idag efter exakt samma recept som 1934. Givetvis har vi inte originalreceptet, men vill du själv baka, så får du här ett recept på lättbakade Hönökakor.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 l mjölk
  • 0.75 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 8 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 18 dl

Ugn:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar som får jäsa mellan bakdukar i ca 20 minuter.

4
Kavla med kruskavel ut bröden direkt på varma smorda plåtar. Lägg en kaka på varje plåt och gör kakan lika stor som plåten är bred.

5
Nagga och grädda högt upp i ugnen i ca 3–5 minuter. Låt Hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Kakorna går bra att frysa.

Scroll to Top