Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1 l mjölk
- 0.75 dl sirap
- 1 msk salt
- 8 dl rågsikt
- vetemjöl ca 18 dl
Ugn:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar som får jäsa mellan bakdukar i ca 20 minuter.
4
Kavla med kruskavel ut bröden direkt på varma smorda plåtar. Lägg en kaka på varje plåt och gör kakan lika stor som plåten är bred.
5
Nagga och grädda högt upp i ugnen i ca 3–5 minuter. Låt Hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Kakorna går bra att frysa.