Julkryddad gräddkola

Du behöver 3 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1.5 tsk citron rivet skal 1 tsk färsk ingefära riven 1 tsk kanel...

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1.5 tsk citron rivet skal
  • 1 tsk färsk ingefära riven
  • 1 tsk kanel malen
  • 1 msk smör

Det här behövs till ca 500 g:

Gör så här

1
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15x 20 cm.

2
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta. Rör om och koka upp. Sätt i en hushålls-termometer och koka kraftigt utan lock, tills termometern visar 120-125º eller smeten håller för kulprovet (se beskrivningspunkt 1, pepparkaksklubbor). Det tar ca 15-30 minuter beroende på hur vid grytan är. Ju vidare gryta, desto snabbare resultat. Den hög-re temperaturen ger hårdare kola.

3
Blanda ner citronskal, ingefära, kanel och smör. Häll kolasmeten i formen. Skär ut bitar innan kolan har kallnat helt. Vira in kolorna i bitar av cellofan eller smörpapper. Förvara dem svalt i burk med lock eller plastpåse.

Scroll to Top