Tomteknäck

Knäcken har hedersplatsen på julens gottebord.

Du behöver

  • 2 dl mellangrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 50 g sötmandel hackad

Gör så här

1
Blanda grädde, sirap och socker i en vid gryta. Koka kraftigt utan lock tills massan uppnått 120-125°. (Eller tills en klick av smeten i kallt vatten kan formas till en kula.)

2
Sätt under tiden ut knäckformar på en plåt eller bricka.

3
Tillsätt mandeln och fyll massan i knäckformarna med hjälp av 2 teskedar.


Kommentar:
Vill du dryga ut knäckmassan kan du tillsätta
4 msk ströbröd samtidigt med mandeln. Vill du ha knäcken porösare kan du samtidigt röra ner 1/2 krm bakpulver.
Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörpapper eller folie mellan varje lager.

Scroll to Top