Det här behövs till 6–8 portioner
Du behöver
Botten:
100 g smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 ½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
Fyllning:
250 g hallon halvtinade
1 liter vaniljglass
Maräng:
3 äggvitor
2 dl florsocker
50 g mandelspån
Ugn: 200º och 250º
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en glasskål i mikron. Blanda socker, havregryn och vetemjöl i en skål. Rör ner det smälta smöret i blandningen till en jämn smet.
2
Platta ut smeten i en avlång pajform med löstagbar kant, ca 10×30 cm. Grädda mitt i ugnen vid 200º, ca 15 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper under formen eftersom det kan smälta ner lite fett under gräddningen. Låt bottnen kallna.
3
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en nydiskad och torr skål med rena vispar. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare tills det bildas toppar.
4
Lägg de halvtinade bären på havrebottnen. Lägg vaniljglassen ovanpå och bred marängen över. Se till att glassen täcks helt. Strö över mandelspån och gratinera högt upp i ugnen vid 250º, ca 3 minuter, så att marängen får färg. Servera genast.