4 portioner
Du behöver
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 ½ msk kallt vatten
Fyllning:
1 paket djupfryst bladspenat
300 g färsk laxfilé
4 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
2 dl riven ost
Sås:
1 dl lätt crème fraiche
50 g stenbitsrom
Ugn: 200°
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runtom kanten. Ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
4
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Skär laxen i ca 3 cm stora tärningar. Lägg spenaten i botten på det förgräddade pajskalet och lägg laxen över.
5
Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och salt. Häll det över laxen.
6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och det hela har fin färg.
7
Rör samman crème fraiche med stenbitsrom och bjud pajen tillsammans med sås och en sallad.