Gratinerade crêpes

Våra gratinerade crêpes är fyllda med portvinstuvade champinjoner.

Du behöver

  • 2.25 dl vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 3 st ägg
  • 2.25 dl mjölk
  • 0.5 dl smör smält

Fyllning:

250 g champinjoner grovhackade
2 msk smör
2.5 msk vetemjöl
2 dl svampbuljongtärning eller hönsbuljong
1.5 dl grädde
2 msk portvin rött
0.5 tsk soja
salt och peppar

Till gratinering:

2 dl gratängost riven

Ugn: 250º

Gör så här

1
Vispa samman mjöl och vatten till en jämn smet. Vispa i äggen och mjölken. Rör ner det smälta något avsvalnade smöret. Låt smeten stå och svälla en stund.

2
Hetta upp en pannkakslägg eller liten stekpanna med lite smör i botten. Låt fettet bli ljusbrunt. Häll 1/2 dl smet i botten och vicka på pannan så att smeten blir jämnt fördelat över stekytan. Vänd pannkakan när ytan stelnat på ovansidan. Grädda någon minut till.

3
Fortsätt att grädda pannkakor tills smeten är slut. Lägg smörpapper mellan pannkakorna på ett fat.

4
Gör fyllningen. Fräs svampen i smöret i en kastrull tills vätskan blir genomskinlig. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med buljong och rör stuvningen slät. Späd med grädde och låt stuvningen sjuda under omrörning minst 10 minuter. Smaksätt med portvin, soja, salt och peppar. Smaka av.

5
Lägg en sked svampstuvning på varje pannkaka och vik samman till paket. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat. Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten hr smält och crêpesen är genomvarma.


Kommentar:
Crêpesen kan också fyllas med rökt lax och hackat ägg, gräslök och dill i en stuvning eller hackade räkor i hollandaisesås med dill.

Scroll to Top