Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 25 g smör eller margarin
- 2 tsk salt
- 0.75 dl sirap mörk
- 0.5 msk stött kummin
- lantbrödsmjöl ca 15 dl mörkt
Ugn: 175°
Det här behövs för 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Klicka ner matfettet och tillsätt salt, sirap, kummin och det mesta av mjölet, men spara 1 dl till utbakningen.
3
Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar och forma släta limpor. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters formar. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen och grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
6
Låt bröden vila någon minut i sina formar innan de stjälps upp och får kallna på galler under bakduk. Kavringen går att frysa.