Kavring med kummin

Baka mustig kavring till påskens sill. Till påskskinkan smakar kavring delikat!

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 25 g smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 0.75 dl sirap mörk
  • 0.5 msk stött kummin
  • lantbrödsmjöl ca 15 dl mörkt

Ugn: 175°

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Klicka ner matfettet och tillsätt salt, sirap, kummin och det mesta av mjölet, men spara 1 dl till utbakningen.

3
Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar och forma släta limpor. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters formar. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen och grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

6
Låt bröden vila någon minut i sina formar innan de stjälps upp och får kallna på galler under bakduk. Kavringen går att frysa.

Scroll to Top