6–8 portioner
Du behöver
600 g fiskfilé av torsk, kolja och lax
2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
½ krm cayennepeppar
2 msk potatismjöl
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk smör
Fyllning:
100 g strimlad kallrökt lax
2 msk dill hackad
Romssås:
1 dl lättmajonnäs
3 dl gräddfil
2 msk löjrom eller sikrom
½ tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
Dekoration:
1 ½ dl kräftstjärtar
dill
rucolasallat
Ugn: 175º
Gör så här
Lägg fisken i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl och ägg. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet som håller samman.
Lägg bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av dillen. Lägg rökt lax i en sträng i mitten på formen. Strö över resten av dillen.
Bred resten av smeten ovanpå och släta till ytan. Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén i cirka 50 minuter. Ta bort bakplåtspapperet de sista 5 minuterna.
Blanda samman lättmajonnäs och gräddfil. Tillsätt löjrom, salt och peppar. Smaka av såsen. Ställ den kallt till serveringen. Dekorera patén med kräftstjärtar, dill och rucolasallat. Servera patén med limeklyftor, romsås, sallad och kokt potatis.