Klassiskt god laxpudding

Laxpudding är en klassisk rätt med fantastisk smak. Du kan göra puddingen med salt lax, laxöring eller lättrimmad lax. Den salta laxen eller laxöringen måste vattenläggas ca 12 timmar, beroende på hur salt fisken är. Här används lättrimmad lax.

Du behöver

  • 300 g lax lättrimmad
  • 1 st lök stor gul
  • potatis ca 10
  • 1 st dill knippa
  • 4 st ägg
  • 4 dl kaffegrädde
  • svartpeppar

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skär laxen i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett.

2
Skala och skiva potatisen tunt. Bottna en smord eldfast form med hälften av löken. Täck med potatis, lax och hackad dill. Peppra lätt.

3
Lägg därefter ett nytt lager med lök, potatis, lax, dill och peppar. Täck med resterande potatis.

4
Vispa samman ägg och grädde. Häll det över potatisen. Grädda mitt i ugnen ca 45-60 minuter eller tills allt har fin färg och potatisen är mjuk.


Kommentar:
Har du gott om kokta potatisar så går det bra att använda dem i stället för rå potatis. Då behöver puddingen bara ca 30 minuter i ugnen eller tills äggstanningen har “stannat”.

Scroll to Top