Lökpajer med löjrom

Bjud de små lökpajerna som en kvällsrätt eller som förrätt till en lättare middag.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

4 st gula lökar
3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde
0.5 dl mjölk
salt och peppar
150 g västerbottensost riven

Tillbehör:

crème fraîche
löjrom stenbitsrom eller forellrom
gräslök

Ugn: 200°

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Dela degen i 6 lika stora bitar och tryck ut dem i portionspajformar. Nagga bottnen och ställ dem kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 minuter.

4
Skala och skiva lökarna tunt. Smält lite matfett i en kastrull och låt löken koka mjuk i det på svag värme, ca 30 minuter, utan att den får färg. Rör då och då i löken. Låt löken kallna.

5
Fördela löken i de förgräddade pajskalen. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

6
Strö osten över löken och fördela äggstanningen ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och allt har fin färg.

7
Bjud crème fraiche, rom, gräslök och sallad till.

Scroll to Top