Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl vatten fingervarmt
- 50 g smör eller margarin
- 2 dl kesella
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- vetemjöl ca 14 dl special
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löses upp. Klicka ner matfettet.
2
Tillsätt kesella, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i ca 24 lika stora bitar. Forma runda bullar och rulla dem i lite mjöl.
4
Ställ bullarna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt dem kallna på galler under duk. Bullarna går att frysa.