Ljuvligt svalkande gazpacho

Gazpacho är en andalusisk soppa för varma sommardagar. Den ska serveras riktigt kall, gärna med några isbitar i. Soppan är otroligt lättlagad och smakar ljuvligt. Gör soppan i god tid så att den får stå och mogna i smaken.

Du behöver

  • 500 g mogna tomater
  • 0.75 st gurka färsk
  • 1 st lök liten gul
  • 1 st paprika
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 5 dl grönsaksbuljong kall
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • salt och peppar
  • tabasco några droppar

Tillbehör:

4 skiva formfranska
0.5 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
2 st tomater
0.25 st gurka färsk
1.5 st paprikor
1 st gul lök
gräslök

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Dela dem i mindre bitar och lägg dem i en matberedare.

2
2. Ansa och skär gurkan i mindre bitar. Skala och skär löken i mindre bitar. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Lägg allt i matberedaren tillsammans med pressad vitlök, finfördela allt och häll över det i en skål.

3
Tillsätt kall buljong, olivolja och vinäger. Smaka av med salt, peppar och någon droppe tabasco. Täck skålen och ställ den kallt några timmar.

4
Kantskär brödskivorna och skär dem i kuber. Skala vit-lökarna och skiva dem. Hetta upp olja och vitlöksskivor i en stekpanna, rör om. Lägg brödkuberna i oljan och stek dem tills de är frasiga och har fin färg. Ansa och skär tomater, paprika, gurka och lök i små tärningar. Lägg upp dem i små skålar. Hacka gräslöken och lägg den i en skål.

Scroll to Top