Grekiska köttbullar med sallad

Gott, fräscht och vackert.

Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 150 g vitt formbröd ca 5-6 skivor
  • 1 st lök liten gul
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st ägg
  • 1 st persilja liten knippa hackad
  • 1 msk hackad mynta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk oregano

Sallad:

4 st tomater
2 st paprikor
1 st rödlök
0.5 st gurka
grönsallad
oliver ca 15 svarta
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 msk oregano hackad

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med salladen. Tärna tomaterna. Kärna ur och tärna paprikorna. Skala och skiva löken tunt. Tärna gurkan. Riv salladen i mindre bitar. Blanda samman alla grönsakerna i en stor skål. Dela osten i bitar och strö över den tillsammans med oliver och hackad oregano. Ringla över olivolja och vinäger. Rör om försiktigt.

2
Lägg brödet i en skål och häll kallt vatten över. Låt det stå några minuter. Krama ur det mesta av vätskan och lägg brödet i en skål.

3
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg ner det i brödskålen tillsammans med färsen, ägg, hackad persilja, mynta, salt, peppar och oregano. Arbeta till en smidig färs.

4
Forma färsen till bollar och platta till dem lite. Stek dem i omgångar i lite matfett tills de har fin färg och är genomstekta. Bjud köttbullarna tillsammans med salladen.


Kommentar:
Tänk på att bara bearbeta färsen tills allt är väl blandat och smeten känns smidig. Om du arbetar den för länge blir slutresultatet segt och trådigt.

Scroll to Top