Chokladälskarens cheesecake

Baka en ljuvlig cheesecake och bjud som dessert eller till kaffet. Välj fyllning med choklad, daim och apelsin. Makalöst gott!

Du behöver

  • 12 st digestivekex
  • 75 g smör eller margarin

Fyllning:

400 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
5 st äggulor
3 dl florsocker
3 msk pressad apelsinsaft
2 tsk vaniljsocker
1 st påse daimkulor à 100 g

Garnering:

chokladrullar
florsocker

Ugn:

175°

Det här behövs för ca 10 bitar:

Gör så här

1
Smula ner kexen, gärna i en matberedare eller mixer. Smält matfettet och blanda samman det med kexsmulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

2
Vispa samman osten med crème fraiche och äggulor till en slät smet. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft. Rör så att allt blandas väl.

3
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut formen och fördela daimkulorna över. Peta ner kulorna med hjälp av en gaffel.

4
Ställ tillbaka formen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.

5
Garnera med chokladrullar och strö över florsocker. Förvara kakan kallt tills den ska serveras.


Kommentar:
Cheesecake heter kakan på engelska, käsetorte på tyska och på svenska kan man säga osttårta. Men den svenska benämningen är lätt att förväxla med ostkaka. Därför väljer vi att kalla detta amerikanska bakverk för cheesecake. Färskost ingår alltid i en cheesecake.

Scroll to Top