Du behöver
- 1 kg kräftor djupfrysta
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 bitar rotselleri ca 75 g
- 1 st persilja liten knippa
- 3 dl vitt vin
- 8 dl vatten
- 2 st fiskbuljongtärning
- 2 dl crème fraîche
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- konjak ev 2 msk
Det här behövs till 5-6 port:
Gör så här
1
Tina kräftorna. Skala dem och tag bort tarmen. Lägg stjärtarna svalt tills soppan ska serveras. Spara alla skal och inkråm, utom magsäcken.
2
Skala lök, morot och rotselleri. Tärna det. Hacka persiljan inklusive stjälkarna. Smält lite matfett i en stor kastrull och lägg i grönsakerna och persiljan. Låt allt fräsa en stund utan att det får färg.
3
Tillsätt kräftskalen, vin, vatten och buljongtärning. Låt det koka ca 20 minuter under lock. Sila kräftbuljongen och häll tillbaka den i den rendiskade kastrullen.
4
Låt buljongen koka upp och tillsätt crème fraiche, grädde och tomatpuré. Låt soppan puttra några minuter. Rör samman mjöl med matfett och klicka ner det i soppan. Låt soppan koka in ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite konjak. Fördela kräftstjärtarna i varma portionsskålar och häll den varma soppan över. Bjud gärna oststänger till.
Så här gör du ca 26 st enkla oststänger:
Tina 2 plattor djupfryst smördeg och kavla ut dem något på längden. Pensla plattorna med uppvispat ägg och strö riven ost och kumminfrön över. Sporra ut ca 1 cm breda remsor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda ca 8-10 minuter mitt i i 200° varm ugn.