Ljuvlig Kräftsoppa

Laga en lyxig och ljuvligt god kräftsoppa. Bjud oststänger och ett glas svalt vitt vin till.

Du behöver

  • 1 kg kräftor djupfrysta
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri ca 75 g
  • 1 st persilja liten knippa
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • konjak ev 2 msk

Det här behövs till 5-6 port:

Gör så här

1
Tina kräftorna. Skala dem och tag bort tarmen. Lägg stjärtarna svalt tills soppan ska serveras. Spara alla skal och inkråm, utom magsäcken.

2
Skala lök, morot och rotselleri. Tärna det. Hacka persiljan inklusive stjälkarna. Smält lite matfett i en stor kastrull och lägg i grönsakerna och persiljan. Låt allt fräsa en stund utan att det får färg.

3
Tillsätt kräftskalen, vin, vatten och buljongtärning. Låt det koka ca 20 minuter under lock. Sila kräftbuljongen och häll tillbaka den i den rendiskade kastrullen.

4
Låt buljongen koka upp och tillsätt crème fraiche, grädde och tomatpuré. Låt soppan puttra några minuter. Rör samman mjöl med matfett och klicka ner det i soppan. Låt soppan koka in ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite konjak. Fördela kräftstjärtarna i varma portionsskålar och häll den varma soppan över. Bjud gärna oststänger till.


Kommentar:
Så här gör du ca 26 st enkla oststänger:
Tina 2 plattor djupfryst smördeg och kavla ut dem något på längden. Pensla plattorna med uppvispat ägg och strö riven ost och kumminfrön över. Sporra ut ca 1 cm breda remsor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda ca 8-10 minuter mitt i i 200° varm ugn.

Scroll to Top