Äppeltoscakaka

Nu stundar härliga tider med saftiga och goda äpplen. Njut dem som de är eller baka en god äppelkaka.

Du behöver

  • 150 g smör mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 0.5 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2.5 st äpplen skalade och skurna i bitar

Toscasmet:

50 g smör
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175º

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Smaksätt med citronskal. Tillsätt vattnet. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Sikta ner blandningen i smeten och rör om. Häll smeten i formen. Stick ner äppelbitarna i smeten.

3
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Gör under tiden toscasmeten. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen av plattan.

4
Bre smeten över kakan och fortsätt gräddningen lite högre upp i ugnen tills glasyren får fin färg, ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Scroll to Top