Färsfylld lammrulle

Nu när det finns fint färskt lammkött i butikerna passar vi på att fylla en urbenad tunnbringa med färs, bacon och annat gott och får en saftig och god rulle. Av sky och rödvin blir en mustig sås. Servera med klyftpotatis och haricots verts.

Du behöver

  • 1 st tunnbringa av lamm ca 750 g
  • salt och peppar
  • vatten ca 2 dl

Fyllning:

140 g bacon
200 g skinkfärs
0.5 st purjolök
2 krm salt
1 dl hackad persilja
2 msk basilika hackad
1.5 st pressade vitlöksklyftor
1 st ägg

Sås:

2 dl buljong sky+ ev
1 st schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 st lagerblad litet smulat
1 tsk socker
1.5 dl rödvin
0.5 msk maizena + 1
salt och peppar

Det här behövs till ca 4-6 port:

Gör så här

1
Be att få bringan urbenad i affären. Lägg ut köttet på arbetsbordet och krydda det lätt med lite salt och peppar. Strimla baconet och stek det lätt. Låt det kallna.

2
Ansa och strimla purjolöken. Rör samman färsen med bacon, purjolök, salt, persilja, basilika, pressad vitlök och ägg. Arbeta till en smidig smet. Bred ut färsen över köttet, men inte ända ut i kanten. Rulla ihop till en tjock rulle.

3
Bind om med bomullssnöre. Bryn rullen runtom i lite matfett i en stekgryta. Sänk värmen och häll lite vatten i grytan. Lägg på lock och låt rullen eftersteka ca 1 timme. Späd med mera vatten om det behövs. Tag upp rullen och låt den vila insvept i aluminiumfolie medan du gör såsen.

4
Mät upp sky (och eventuellt buljong) till såsen så att det blir ca 2 dl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt tomatpuré, smulat lagerblad och socker. Låt det fräsa med någon minut. Späd med skyn och vin. Låt allt puttra ca 6-8 minuter. Rör ut Maizena med kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen koka 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top