Fransk köttgryta

Mustig gryta med nötkött och korv.

Du behöver

  • 600 g grytbitar av nötkött
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl köttbuljong
  • 37 cl rödvin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 bitar citronskal
  • 0.5 tsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 st gula lökar
  • 2 st korv med mycket smak
  • 2 st morötter
  • 50 g rotselleri
  • 1 st purjolök stor
  • 1 msk vinbärsgelé
  • konjak ev 1 msk
  • salt och peppar

Garnering:

persilja hackad
2 msk sherry eller rött portvin
0.5 tsk soja
salt och peppar

Ugn: 175º

minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna. Lägg över det i en stekgryta. Strö över mjöl och rör om.

2
Vispa ur stekpannan med buljongen och häll ner det i grytan. Tillsätt vin, kryddor, pressad vitlök, citronskal och tomatpuré. Låt det koka upp under omrörning.

3
Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg ner dem i grytan och låt allt småputtra under lock ca 1 timme. Rör då och då i grytan. Späd eventuellt med lite mera buljong.

4
Skala och skiva morötterna under tiden. Skala och tärna rotsellerin. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skiva korvarna. Fräs korvskivorna lätt i lite matfett.

5
Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top