Du behöver
- 600 g grytbitar av nötkött
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl köttbuljong
- 37 cl rödvin
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 bitar citronskal
- 0.5 tsk timjan
- 2 msk tomatpuré
- 2 st gula lökar
- 2 st korv med mycket smak
- 2 st morötter
- 50 g rotselleri
- 1 st purjolök stor
- 1 msk vinbärsgelé
- konjak ev 1 msk
- salt och peppar
Garnering:
persilja hackad
2 msk sherry eller rött portvin
0.5 tsk soja
salt och peppar
Ugn: 175º
minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan
Ugn: 200–225º
Det här behövs till 4-6 port:
Gör så här
1
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna. Lägg över det i en stekgryta. Strö över mjöl och rör om.
2
Vispa ur stekpannan med buljongen och häll ner det i grytan. Tillsätt vin, kryddor, pressad vitlök, citronskal och tomatpuré. Låt det koka upp under omrörning.
3
Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg ner dem i grytan och låt allt småputtra under lock ca 1 timme. Rör då och då i grytan. Späd eventuellt med lite mera buljong.
4
Skala och skiva morötterna under tiden. Skala och tärna rotsellerin. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skiva korvarna. Fräs korvskivorna lätt i lite matfett.
5
Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris.
6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.
7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.