Älgfärsbiffar med tranbär och kantarellsås

Älgfärsbiffar med tranbär och kantarellsås - kan det bli godare?

Du behöver

  • 0.5 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 0.75 dl mjölk
  • 500 g älgfärs
  • 1 dl tranbär torkade och hackade
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 2 msk smör

Sås:

2 msk smör
1 st schalottenlök hackad
200 g kantareller förvällda
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 msk idealmjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk messmör

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Lägg havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det svälla 10 minuter. Blanda ner färs, tranbär, gul lök, ägg, salt och peppar. Arbeta ihop allt till en smidig färs.

2
Forma smeten till runda färsbiffar och lägg dem på ett smörpapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter per sida på medelvärme. Lägg upp biffarna på fat.

3
Fräs smör, schalottenlök och kantareller i en kastrull tills smöret blir genomskinligt. Salta och peppra med svartpeppar.

4
Tillsätt idealmjöl och späd med grädde och vatten under omrörning. Låt såsen sjuda 10 minuter under omrörning. Smaksätt med messmöret. Servera biffarna med såsen, kokt mandelpotatis, sallad och inlagd gurka.

Scroll to Top