Bräserad älgstek med rostade rotfrukter

Bjud hem vänner eller familj på middag med stek, sås och rostade rotfrukter och potatis. Frästa baconchampinjoner, haricots verts och en klick gelé blir läckra tillbehör.

Du behöver

  • älgstek ca 1,2 kg
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 st rosmarinkvistar eller 1 tsk torkad
  • 2 st timjankvistar eller 2 tsk torkad
  • 70 g bacontärningar
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st gul lök i klyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st mörk oxbuljongtärning

Sås:

sky ca 4 dl
3 msk vetemjöl
2 msk sherry torr
0.5 dl röd vinbärsgelé
salt svartpeppar

Svamptillbehör:

70 g bacontärningar stekta
200 g champinjoner eller kantareller
2 msk smör

Rotfrukter:

0.5 st kålrot i stavar
4 st morötter i bitar
1 kg delikatesspotatis små
10 st steklök skalade
2 msk rapsolja
1 msk flingsalt
2 st rosmarin kvistar

Ugn: 225º

Det här behövs till 6-8 port:

Gör så här

1
Halvtina köttet om det är fruset. Torka av ytan på köttet med hushållspapper. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta.

2
Salta och krydda köttet med peppar, rosmarin och timjan. Låt bacontärningarna steka med i grytan tillsammans med morot och lök.

3
Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt steken bräsera (koka färdigt) under lock tills innertemperaturen i köttet är 75°. (Det tar ca 1 1/4-2 timmar, beroende på hur mört köttet är. Stick in en köttermometer efter halva tiden.) Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.

4
Sila skyn och mät upp den. Koka upp den under omrörning tillsammans med redningen av vatten och vetemjöl. Späd med grädde och smaksätt med sherry och vinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar och eventuellt soja. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning.

5
Stek bacon och delade champinjoner i en stekpanna, ca 5 minuter. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 4 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda sedan med champinjoner och bacon. Lägg upp på serveringsfatet tillsammans med steken.

6
Ansa, skala och dela rotfrukterna. Skrubba potatisen ren. Lägg allt i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och rör om med händerna så att alla bitar blir oljade. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Rör om en gång under tiden. Servera steken med sås, vinbärsgelé, de rostade rotfrukterna och svamptillbehör.

7
Lägg upp sparris och tortellini på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera genast gärna med någon sallad.

Scroll to Top