Fylld laxbörs med vitvinssås

Laxfiléer blir extra festliga om du fyller dem med något gott. Här har vi valt frästa champinjoner, philadelphiaost, dragon och gräslök. En ljuvlig sås med vitt vin gör du enkelt till.

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymald

Fyllning:

100 g champinjoner
1 msk smör
100 g philadelphiaost
1.5 tsk dragon fransk, hackad
2 msk gräslök fint skuren
2 krm seafood & fish kryddkvarn Santa Maria

Sås:

2.5 dl grädde
1.5 dl vitt vin
1 tsk strösocker
25 g smör
salt och peppar

Ugn: 225º

2 dl riven ost

Till servering:

sparris, salladsblad, gurka
räkor
dill

Ugn: 225°

100 g röda druvor kärnfria, halverade
minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skär laxfilén i 4 bitar med en ficka för fyllningen i varje bit. Salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.

2
Ansa, hacka och fräs champinjonerna i smör. Låt dem svalna. Blanda osten med dragon och gräslök. Tillsätt de frästa champinjonerna och seafood & fish- kryddan.

3
Lägg en sked av fyllningen i fickan på laxen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen, ca 15 minuter.

4
Blanda grädde, vin och strösocker i en kastrull. Koka ihop tills 3/4 återstår. Tillsätt smöret och rör om tills det har smält. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera laxen med sås, kokt potatis, broccoli och blomkål.

5
Vispa samman ingredienserna till dressingen. Ringla den över salladen och rör om.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top